Examentips voor een goed cijfer!

De examens zijn altijd een spannende tijd, want heb je wel genoeg kennis opgedaan? Zijn de hersenen wel in vorm? En bovendien, krijg je geen last van een black-out?

Examentips voor het examen

examentips
Examentips

Om optimaal te presteren is het belangrijk dat de hersenen optimaal in vorm zijn. Op die manier kunnen de hersenen de meeste kennis reproduceren, want daar draait het uiteindelijk om.

Als eerste is het belangrijk om uitgerust op het examen te verschijnen. Hier zijn verschillende examentips om dit resultaat te krijgen!

  • Begin op tijd met leren. De hersenen hebben voldoende rust nodig om de kennis op te slaan. Door regelmatig kleine stukjes te leren wordt de kennis beter opgeslagen.
  • Ontspan een paar dagen voor het examen. De hersenen presteren beter als ze ontspannen zijn. Door de hersenen te laten ontspannen is de kans groter dat bepaalde kennis tóch eruit komt! De hersenen worden bijvoorbeeld ontspannen tijdens een avondje gamen, lezen of relaxen.
  • Wees voorbereid: sta vroeg op, op de datum van het examen. Maak je hoofd leeg, door goed voorbereid te zijn. Leg dus alle attributen en spullen (zoals een rekenmachine, geodriehoek, pen, potlood etc.) alvast klaar. Zo voorkom je stress, door op het laatste moment nog te gaan zoeken naar deze spullen.
  • Kom niet voor verrassingen te staan. Realiseer je goed hoe laat en waar je de examens hebt. Zo hoef je nooit te stressen als je niet precies weet hoe laat de examen zijn, of in welke ruimte deze examens zijn.
  • Blijf niet de lang stilstaan bij één examen. Als een examen van een vak niet zo goed gaat, is het logisch om te balen, maar dit is niet verstandig, want dit slechte humeur zou wel eens slechte resultaten kunnen hebben op de andere examens. Een tip: laat na elk examen je hoofd leeglopen en denk niet meer na over dit specifieke examen totdat de resultaten bekend zijn.