Frontale cortex, wat doet dit gedeelte?

De prefrontale cortex, ook wel afgekort tot de frontale cortex, is een gedeelte dat in de buurt ligt bij de frontale kwab. In dit gedeelte van de hersenen worden verschillende functies geregeld, zoals plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing. Dit gedeelte is dus erg belangrijk voor de mens.

Wat doet de frontale cortex?

frontale cortex afbeeldingDe frontale cortex regelt verschillende zaken voor de hersenen. Dit wordt gedaan door de vele verbindingen die liggen tussen andere delen van de hersenen met de frontale cortex. Zo is dit gedeelte verbonden met de thalamus, de basale kernen, de amygdala en het limbische systeem. Door deze verbindingen kunnen de verschillende functies die hierin geregeld worden, goed aangestuurd worden, zodat alles goed verloopt en dat alle mogelijkheden van de hersenen optimaal benut worden.

Deze functies zijn belangrijk in het dagelijks leven. In de frontale cortex worden namelijk allerlei handige en belangrijke functies geregeld. Zo worden hier de activiteiten plannen, beslissingen nemen en impulsbeheersing geregeld. Verder wordt ook het sociaal gedrag hierin geregeld.

Stoornissen en problemen

Sommige mensen kunnen problemen of stoornissen hebben aan hun frontale cortex. Dit houdt in dat de functies die erin geregeld worden, minder goed werken. Dit kan ertoe leiden dat deze mensen bijvoorbeeld moeite hebben met beslissingen nemen, of moeite hebben met concentreren of goed werken.