Wat doet de hersenschors?

De hersenschors is het buitenste gedeelte van de hersenen. Dit gedeelte heeft de typische kenmerken van de hersenen, namelijk de groeven en de typische vormen van de hersenen. Dit gedeelte is naast de buitenkant, dus een beschermlaag, ook een laag van belangrijke functies. Hierin worden namelijk alle gedachtes en processen verwerkt tot bijvoorbeeld beelden, geluiden, geuren en smaken.

De functies van de hersenschors

De hersenschors heeft een belangrijke functie binnen de hersenen. Hierin wordt namelijk de informatie verwerkt dat uit de rest van de hersenen komt. Zo komt hier de informatie van de ogen binnen en komen hier de smaken en geuren binnen die van de neus komen. De hersenschors zorgt er dus in feite voor dat alle informatie wordt omgezet tot bruikbare beelden.

Verschillende gedeeltes

hersenschors in het breinDe schors bestaat uit meerdere gedeeltes:

  • De temporale kwab. Dit is het gedeelte boven de oren. Hierin worden voornamelijk functies als verbaal geheugen, spraak en het gehoor geregeld. Verder ligt hier het centrum van Wernicke, waarin de taal wordt verwerkt.
  • De occipitale kwab. Dit is het visuele schors. Hierin wordt informatie van de hersenen verwerkt tot beelden.
  • De pariëtale kwab. In dit fragment wordt de informatie van de spieren verwerkt, waardoor er bewegingen ontstaan. Verder wordt er hier ook gezorgd voor het ruimtelijk denken en de gegevens van de zintuigen.
  • De frontale kwab. Deze kwab regelt de andere functies, zoals concentratie, motivatie en beslissingen nemen.

Deze kwabben samen vormen dus de hersenschors. Hierin worden dus veel zaken geregeld, waardoor de hersenen kunnen functioneren. Daarnaast zorgt dit fragment van het brein voor de optimale verwerking van informatie. Mensen die bijvoorbeeld een stoornis hebben aan dit stuk van het brein, kunnen bijvoorbeeld moeilijk gegevens opslaan en verwerken, waardoor beelden, geluiden en smaken minder goed tot zijn recht komen.