Zeefbeen in de neus/schedel

Het zeefbeen is een gedeelte in de schedel die ligt in de neus. Dit gedeelte zorgt ervoor dat de lucht die ingeademd wordt, gezuiverd en opgewarmd wordt. Op die manier komt er alleen ‘veilige’ lucht binnen. Verder zitten hier ook de uiteinden van de reuk zintuigen.

Functies van het zeefbeen

zeefbeen
Zeefbeen; in de neus

Het zeefbeen ligt in de neus. Dit zorgt ervoor dat de lucht die ingeademd wordt langs dit gedeelte gaat. Door de speciale opbouw van het zeefbeen, wordt de lucht opgewarmd en zal het gezuiverd worden. Dit is heel belangrijk, want zo komt er alleen schone en zuivere lucht in de luchtwegen. Dit is nodig, want anders kunnen er bacteriën zich gaan nestelen in de keel. Verder heeft de warme lucht ook veel voordelen, want dat zorgt ervoor dat de luchtwegen geen schade krijgen.

Verder zitten ook de uiteindes van de reuk zintuigen van de hersenen hier. Dit zorgt ervoor dat de lucht met de geuren erin, langs deze zintuigen gaat. De informatie die hieruit gehaald wordt, gaat naar de hersenen en zal daar verwerkt worden, onder andere in de frontale kwab en de hersenschors.

Het zeefbeen zorgt er tevens voor dat de lucht vochtig gehouden wordt, waardoor er geen droge lucht door de longen gaat. Dit voorkomt ook weer schade.